Janáčkova konzervatoř v Ostravě je příspěvkovou organizací zřizovanou Moravskoslezským krajem

27.4.2024 / Přihlášení

Projekty a aktivity 2021/2022

Podpora aktivit v oblasti prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže na šk. rok 2021/2022

27. 9. 2021

Přechod na novou školu, do nového prostředí a kolektivu bývá pro žáky velkým krokem do neznáma. Aby byl tento přechod co nejlehčí, uspořádali jsme pro naše nejmladší, nově příchozí žačky tzv. patronaci se staršími a zkušenějšími žákyněmi. 




Na úvod si žákyně zahrály seznamovací hry, vyzkoušely si spolupráci při skupinové pantomimě, domluvily se na spolupráci při pořádání vánoční besídky a na závěr si nové žákyně vylosovaly svou patronku, která jim ve škole bude pomáhat.
Nové žákyně čeká v říjnu ještě adaptační kurz.
 


20. 10. 2021

Adaptační kurzy

Ve dnech 11. 10. - 13. 10. 2021 se žáci všech prvních ročníků zúčastnili jednodenních adaptačních kurzů, které probíhaly v Kopřivnici ve skautském centru Vanaivan.




Každou třídu doprovázel ročníkový učitel a školní metodička prevence, která tak měla možnost poznat všechny nově vznikající kolektivy.
Žáci měli příležitost poznat se při jiných aktivitách a v jiných situacích, než které nabízí školní prostředí a měli rovněž možnost poznat blíže svého ročníkového učitele.

Děkujeme lektorkám ze skautského centra Vanaivan za skvělý program plný různorodých aktivit zaměřených na vzájemnou spolupráci v týmu a komunikaci. Žáci si odváželi jako vzpomínku vlastnoručně vyrobený button.

















9.11.2021

Ve dnech 15. 10. a 22. 10. proběhly na škole besedy s lektory z projektu E-bezpečí a měli se žáky 1. - 4.TC a střední školy (4.A, 2.A, 2.C, 6.TC, 2.D) přednášku na téma kyberšikana, kybergooming a problematika sociálních sítí.




Besedy probíhaly formou otevřené konverzace mezi žáky a lektorem. Žáci sdělovali své názory, zkušenosti a postřehy.
Ze zpětné vazby od žáků vyplynulo, že částečně o této problematice mají povědomí a jsou si vědomi následků.
Dověděli se ale také spoustu nových informací a reálných příběhů, na základě kterých teď ví, jak se případně zachovat a kde hledat pomoc. Lektorky byly velmi milé, komunikativní a žáci se s nimi nebáli komunikovat.







29.3.2022

Preventivní program – strava, výkon, regenerace

V úterý 22. 3. se studenti druhých ročníků setkali s lektorkou Štěpánkou Vontrobovou, se kterou ve dvou vyučovacích hodinách diskutovali nad tématem „wellbeing“. Beseda zahrnovala prvky psychohygieny a rad, jak odpočívat, jaká strava je pro naše tělo vhodná a co naopak tělu škodí. Přínosem pro žáky bylo, jak pracovat se stresem a s tlakem, kterému jsou žáci vystaveni.





Děkujeme lektorce, přednáška byla skvěle připravená, zahrnula i různé aktivity pro žáky na odbourávání stresu a nervozity.




20.5.2022

Besedy s odborníky na problematiku závislostního chování


Dvakrát na dvě vyučovací hodiny se žáci prvních ročníků střední školy setkali s lektory společnosti Elio a debatovali nad problematikou závislostí. Při prvním setkání, které proběhlo v dubnu, si povídali, co závislosti jsou, proč lidé padají do závislostí, zkoušeli vymyslet své vlastní reklamy proti návykovým látkám. Při druhém setkání, které se uskutečnilo 18. 5., si povídali o skutečných příbězích, o svých vlastních zkušenostech, kladli dotazy.



Děkujeme lektorům za jejich čas a přístup.



20. 5. 2022

Besedy o stravě s odborníky

V pondělí 16. 5. jsme pro rodiče žáků klasického tance (3.TC a 4.TC) uspořádali online besedu s odborníky na výživu z Vítkovické nemocnice. V rámci přednášky se rodiče dozvěděli, jaké základní složky strava obsahuje a co by mělo tvořit vyvážený jídelníček. Rodiče měli možnost zeptat se na cokoli, co je zajímalo.
V týdnu se pak lektorky setkaly i s žáky, kde probírali, co by měla obsahovat vyvážená strava, odpovídaly na dotazy žáků. Touto sérií přednášek jsme chtěli edukovat rodiče i žáky tak, abychom předcházeli nezdravým stravovacím návykům, případně vznikům poruch příjmu potravy. Na besedy bude navazovat i setkání s lektorkami z Anabell, kde si více přiblíží problematiku poruch příjmu potravy.

Děkujeme lektorkám z Vítkovické nemocnice za jejich čas.



22. 6. 2022

Workshop zaměřený na stravu a zvýšení výkonnosti u tanečníků

Dne 24. 5. se žáci tanečních oborů střední školy setkali s Ondřejem Lošákem, který je nejen fyzioterapeutem, ale také sportovním trenérem a výživovým poradcem. Workshop byl zaměřený na stravu osob se zvýšenou fyzickou zátěží, kde žáci měli možnost klást dotazy ohledně stravování během školního dne. Ve druhé části setkání lektor ukazoval kompenzační cviky a cviky na zvýšení fyzické výkonnosti založené na principech vývojové kineziologie podle prof. Pavla Koláře. Žáci jednotlivé cviky zkoušeli na sobě samých.




22. 6. 2022

Beseda s odborníky z Anabell

Studenti prvního a druhého ročníku oboru hudba a zpěv se 15. 6. sešli s lektorkami z Anabell, které je seznámily s problematikou poruch příjmu potravy. Poukázaly na hlavní spouštěče těchto poruch, projevy a zmínily, kde a jak hledat pomoc. Tato beseda navazovala na proběhlý workshop o stravě a výkonu.
Děkujeme lektorkám z Anabell a také Moravskoslezskému kraji, který prostřednictvím schválené dotace na prevenci financoval tuto besedu.




23. 6. 2022

Rizika internetu - přednáška pro rodiče

Aby byla prevence co nejefektivnější, snažíme se do ní zapojit i rodiče našich žáků. Pro ně jsme připravili přednášku společnosti Nebuď oběť o rizicích internetu. Lektor Lukáš Látal nabídl rodičům několik tematických okruhů a následně se po dohodě s účastníky zaměřil na aktuality ze světa prevence, rizika sociálních sítí a film v Síti. Beseda probíhala online formou proto, abychom vyšli rodičům vstříc a oni nemuseli dojíždět do školy.

Lektor odvedl profesionální práci, beseda byla velmi zajímavá, velmi dobře prezentovaná a srozumitelná.
 


Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu preventivních aktivit prostřednictvím schválené dotace na prevenci.